اسید اکریلیک و کاربردهای آن در صنعت رنگ اسید اکریلیک (اسید پروپنیک) یک ترکیب ارگانیک با فرمول CH2 = CHCOOH است. این ترکیب سادهترین اسید کربوکسیلیک غیر اشباع است که از یک گروه وینیل تشکیل شده که مستقیما به انتهای اسید کربوکسیلیک متصل میشود. این ترکیب یک مایع بی رنگ و دارای بوی مشخصی بوده که با آب، اترها، کلروفرم و الکل مخلوط میشود.
اکریلیک اسید یک مایع بی رنگ و شفاف بوده که با توجه به ساختار شیمیایی آن که ترکیب با زنجیرهی بزرگ ترکیبات تشکیل دهندهی پلیمر را تسهیل میبخشد. وزن مولکولی این اسید 72 گرم بر مول میباشد. این ماده قابل انحلال در آب بوده و دارای نقطهی ذوب برابر با 14 درجه سانتی گراد و نقطهی جوش 141 درجه سانتی گراد میباشد. این ماده برای بیشتر فلزات مانند فولاد، مس، نقره، برنج به شدت خورنده است؛ اما با فولاد ضدزنگ سازگار است.
اسید اکریلیک تحت واکنش با یک اسید کربوکسیلیک قرار میگیرد و هنگامی که با الکل واکنش نشان می دهد، استر آن را تشکیل میدهد. جالب است که بدانید که به طور کلی استرها و نمکهای اسید اکریلیک به عنوان یک آکریلات (یا پروپیونات) شناخته میشوند. اسید اکریلیک و استرهای آن به راحتی با واکنش با پیوندهای دوگانه خود (به شکل اسید پلیاکریلیک) یا سایر مونومرها (به عنوان مثال آکریل آمید، آکریلونیتریل، ترکیبات وینیل، استایرن و بوتادی ان) باهم ترکیب میشوند و هموپلیمرها یا کوپلیمرهای خود را تشکیل میدهند که در ساخت پلاستیکهای مختلف، پوششها، چسبها، الاستومرها، و همچنین کفپوشهای کف و رنگ کاربرد دارند.
فرایند تولید:
اسید اکریلیک از پروپیلن تولید میشود که یک محصول جانبی تولید اتیلن و بنزین است.
CH2 = CHCH3 + 3/2 O2 → CH2 = CHCO2H + H2O
از آنجایی که پروپان یک ماده خام بسیار ارزانتر از پروپیلن است، تلاشهای تحقیقی قابل توجهی برای توسعه یک فرآیند بر پایه اکسیداسیون پروپان (با از دست دادن یک هیدروژن) بر روی یکی از مرحله از اکریلیک اسید صورت میگیرد. اتیلن میتواند به اسید اکریلیک کربوکسیل تبدیل شود در صورتی که تحت شرایط دی اکسید کربن فوق بحرانی باشد.
از آنجایی که اکریلیک اسید و استرهای آن به مدت طولانی به صورت تجاری ارزیابی شدهاند، بسیاری از روشهای دیگر توسعه یافته است اما بیشتر به دلایل اقتصادی یا زیست محیطی رها شدهاند. یکی از این روشها اکسیداسیون کاتالیستی پروپیلن با اکرولئین میباشد. از اکسیداسیون پروپیلن مواد اکرولئین، اکریلیک اسید، استالدهید، و کربن اکسید تولید میشود. اکریلیک اسید از اکسیداسیون اولیه بدست میآید در حالی که اکرولئین در مرحله دوم تغذیه میشود. و برای فرایند خالصسازی نهایی از تقطیر آزئوتروپیک استفاده میشود.
کاربرد:
بازار اکریلیک اسید در طول سالها رشد کرده و کاربرد این ماده در بخشهای مختلف، از محصولات آرایشی، مانند ناخنهای اکریلیک گرفته تا استفاده در صنایع شیمیایی افزایش یافته است. مصرف اکریلیک اسید مطابق با سازمانهای بهداشتی در آمریکا دارای اختلافات زیادی بوده و استفاده از آن در محصولات مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. به طور سنتی، اکریلیک اسید به عنوان یک مادهی خام در تهیهی صنعتی استرهای اکریلیک کاربرد دارد. این استرهای اکریلیک مانند متیل اکریلیک، اتیل اکریلیک و غیره، برای تهیهی رزینهای مبتنی بر حلال مورد استفاده قرار میگیرند. با این حال، به واسطهی نگرانیهای زیست محیطی، تولید آن متوقف شده است. علاوه بر این، اکریلیکهای مبتنی بر آب در پوششهای خانگی و در محصولات مختلف دیگر مانند نقاشی، کاغذ، چسب، پوششها، صنعت رنگ و واکس به طور گسترده توسعه یافتهاند. با بررسیهای بیشتر، یک رده از ترکیبات به عنوان پلی اکریلیکها به کمک اکریلیک اسیدها توسعه یافتهاند که در ساخت غلیظکنندهها و دیسپرسکنندهها مورد استفاده قرار میگیرند. مصرف اکریلیک از دهه های گذشته در دو حوزهی خاص بسیار محبوب شده هست: تولید پلیمرهای مواد شوینده و پلیمرهای فوق جاذب. جالب توجه است که گزارش شده که این پلیمرهای فوقجاذب بسیار منحصر به فرد حدودا 30 درصد از مصرف اکریلیک اسید جهانی را به خود اختصاص دادهاند. به طور کلی، پلیمرهای فوقجاذب یک ویژگی منحصر به فرد به دلیل جذب دارند. این مواد میتوانند تا 100 برابر وزن خود رطوبت نگهدارند. این مورد باعث می شود تا آنها در تولید پوشک های بچه یک بخش جدایی ناپذیر باشند. به طور خلاصه، اکریلیک اسید یک مادهی شیمیایی است که برای تولید پارچهها، پلاستیکها، صنایع جوهر، پلیمرها، محصولات مصرفی، عوامل کیلیتساز، پوششهای براساس بر آب و بعضی در صنایع بستهبندی غذایی با دستورالعملهای دقیق از سازمانهای بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
از آنجا که اکریلیک اسید ناپایدار تمایل بالایی به تشکیل پلیمرها دارد، این ماده در مخازن ذخیرهسازی ساخته شده از آلومنیوم، فولاد، شیشه و آهن ذخیره میشود. همچنین این ماده در کوپلیمرهایی نظیر استایرن، بوتادین، ترکیبات وینیل، اکریلونیتریل هم استفاده میشود.
اسپیناس شیمی
مرجع فروش مواد اولیه شیمیایی
شما میتوانید لیست مواد شیمیایی موجود را از وبسایت استعلام بگیرید.
برای ثبت سفارش و یا مشاوره میتوانید با کارشناس مربوطه 09129495344 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید.
دیدگاه خود را بنویسید