تولوئن در حقیقت جزو ترکیبات هیدروکربن آرماتیک محسوب می‌گردد. فرمول مولکولی این ترکیب C6H5CH3 می‌باشد و آن را می‌توان به وفور در قطران ذغال سنگ یافت.

تولوئن

امروزه و در عصر کنونی استفاده از ترکیبات شیمیایی در صنایع مختلف و حتی زندگی روزمره گسترش یافته است. یکی از ترکیبات شیمیایی موجود در طبیعت تولوئن می‌باشد. ما امروز و در ادامه این مقاله قصد بررسی این ترکیب را داریم.

تولوئن چیست؟

تولوئن در حقیقت جزو ترکیبات هیدروکربن آرماتیک محسوب می‌گردد. فرمول مولکولی این ترکیب C6H5CH3 می‌باشد و آن را می‌توان به وفور در قطران ذغال سنگ یافت. جالب توجه است که این ترکیب در سال 1841 توسط یک شیمی دان فرانسوی به نام  هنری کشف شد به این صورت که یک هیدروکربن را از گل حنا  (عصاره ای معطر از  درخت گرمسیری)، استخراج کرده ، که ظاهرآن شبیه گل رز والین و  بنزن بوده  است،   این درنهایت هیدروکربن جدید را بنزوئن نامیدند.

 از لحاظ مضر بودن این ماده شیمیایی را می‌توان یک ترکیب سمی و مضر دانست. تولوئن در حالت عادی دارای بوی خوشی است اما در صورتی که مقدار زیادی از آن را تنفس کنید خطرساز می‌شود. این ماده بسیار اشتعال‌زا است و چگالی آن کمتر از آب است یعنی روی آب شناور می‌ماند. از دیگر ویژگی‌های این ماده می‌توان به شفاف و بی‌رنگ بودن و نامحلول بودن آن در آب اشاره کرد. همانطور که در بالا ترکیب این ماده را گفتیم تولوئن تنها از هیدروژن و کربن تشکیل شده و به همین سبب قطبیت آن نیز بسیار ناچیز است. برای نگهداری تولوئن به این نکته توجه داشته باشید که در صورت تماس با هوا حتی در دمای اتاق نیز به حالت بخار در می‌آید. نقطه ذوب تولوئن 95- درجه و نقطه جوش آن 110.6 درجه می‌باشد.

برای تهیه تولوئن روش و فرآیندهای گوناگون صنعتی وجود دارد. یکی از این روش‌های تولید تولوئن استفاده از بنزن و متیل کلراید در حضور اسید لوئیس (مانند کلرید آلمینیوم) می‌باشد.

عوارض تولوئن

تنفس اندک تولوئن سبب مشکلات تنفسی، ضعف، سستی، خواب‌آلودگی و حتی در برخی موارد مشکلات عصبی نیز می‌شود. اما مقدار زیاد این ماده در صورت تنفس حتی ممکن است منجر به مرگ نیز شود. تولوئن برای کودک متولد نشده نیز مضر است. همچنین این ماده در صورت تماس با پوست مشکلات پوستی خفیف یا شدید را ایجاد می‌کند. 

هنگام استفاده یا تماس با تولوئن توجه به این نکته ضروری است که بخار آن ممکن است سبب سوزش یا تحریک چشم بشود. 

کاربردهای تولوئن

این ماده به عنوان حلال ایفای نقش می‌کند و اصلی‌ترین کاربرد آن نیز تولید بنزن، زایلن، فنول، نیتروبنزن و ... می‌باشد. در ادامه برخی دیگر از کاربردهای تولوئن را برایتان آورده‌ایم:

  • استفاده به عنوان حلال: تولوئن بعوان حلال در انواع رنگ، رزین، چسب، مواد شوینده، تینر و ... کاربرد دارد. همچینین از این ماده در صنعت لاستیک سازی، جوهر چاپی، چسب، لاک و ضد عفونی کننده نیز استفاده می‌شود.
  • تولید بنزین: تولوئن بعنوان یک ماده با حلال‌های آلی همچون بنزن و زایلن مخلوط پردیده و بنزین تولید می‌کند.
  • ماده مناسب برای تولید انواع لاستیک و پلاستیک
  • روان‌کننده گریس، قیر و آسفالت
  • ماده کاربردی در سوخت هواپیما
  • پاک‌کننده مناسب برای صنایع دستی
  • و ...

اسپیناس شیمی

مرجع فروش مواد اولیه شیمیایی

شما می‌توانید لیست مواد شیمیایی موجود را از وبسایت استعلام بگیرید

برای ثبت سفارش و یا مشاوره میتوانید با کارشناس مربوطه 09129495344 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید.


دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...