دی اتانول آمین که معمولاً با نام اختصاری‌اش یعنی DEA شناخته می‌شود، ترکیبی آلی بوده که یک آمین نوع دوم و یک دی‌اُل یا دی الکل به حساب می‌آید.

مونو اتانول آمین، دی اتانول آمین و تری اتانول آمین را می‌توان از مشتقات آمونیاک به حساب آورد که در آن‌ها یک، دو یا سه اتم هیدروژن متصل به ازت، با گروه CH2CH2OH جایگزین شده‌اند.

اتانول ‌آمین‌ها برای اولین بار در سال ۱۸۶۰ توسط شیمی‌دان فرانسوی، چارلز آدولف ورتز (مبدع واکنش ورتز) از اتیلن کلروهیدرین و آمونیاکِ محلول در آب تهیه شد. در اواخر قرن ۱۹ میلادی، اجزای مخلوط ناخالص اتانول آمین برای اولین بار و به کمک تقطیر جزء به جزء جداسازی و به شکل مونو، دی و تری اتانول آمین ارائه شدند.

دی اتانول آمین یا DEA ترکیبی آلی است و یک آمین نوع دوم و یک دی‌اُل (دی الکل) به حساب می‌آید. دی الکل به ترکیب شیمیایی گفته می‌شود که در ساختار خود دو گروه هیدروکسیل دارد. 

خاصیت فیزیکی و شیمیایی دی اتانول آمین

DEA به صورت مایع روغنی بی‌رنگ یا کریستال‌های جامد سفید به فروش می‌رسد. مایع دی اتانول آمین کمی بوی آمونیاک می‌دهد و خاصیت نم‌بینی (Hygroscopy) دارد. به طور کلی تمامی اتانول آمین‌ها آب و کربن دی اکسید هوا را جذب می‌کنند. 

همانطور که میدانید دی اتانول آمین دارای گروه‌های آمین و هیدروکسیل میباشد، دارای خاصیت آمینی و دارای خاصیت الکلی بوده است. در واکنش با اسیدها نمک می‌سازد و گروه هیدروکسیل نیز توانایی برقراری پیوند استری دارد.

از جمله کاربرد های دی اتیل آمین شامل موارد زیر میباشد:

  • محصول  فوق یک اسید آمینه است که معمولاً در تهیه صابون ها و سورفکتانت ها، مواد  شیمیایی کشاورزی و فرآوری نساجی مورد استفاده قرار می گیرد.
  •  به عنوان جاذب برای جذب گازهای اسیدی مانند کربن دی اکسید، هیدروژن دی  سولفید و … در فرآیند شیرین سازی گاز ترش مورد استفاده قرار می گیرد. 
  • به  عنوان حلال و یک تثبیت کننده برای سنتز اکسید روی (ZnO) نیز استفاده می  شود تا این ترکیب به عنوان فتوآند در سلول های خورشیدی مورد استفاده قرار  بگیرد.
  •  قابل توجه است که به دلیل خورنده نبودن دی اتیل آمین در شیرین کردن گاز طبیعی و پاک کردن گازهای اسیدی درون‌ خط لوله‌ها کاربرد دارد. لازم به گفتن است که پاک کردن گازهای اسیدی همچون CO2 ، H2S ، COS و CS2 از گاز طبیعی یکی از عملیات های بنیادی و بسیار با اهمیت در، فرآیندهای صنعتی میباشد . 

جالب است بدانید که در محصولا آرایشی و بهداشتی  استفاده کردن از DEA به شما توصیه نمیگردد همچنین این ماده ی شیمیایی در محصولات آرایشی می تواند ترکیباتی مثل  نیتروز آمین را تشکیل میدهد که برای سلامت شخص میتواند بسیار مضر عمل میکند و یا حتی در بعضی از موارد باعث ایجاد شدن سرطان در فرد میگردد. در فرمولاسیون  مواد آرایشی اضافه بر این، DEA احتمال دارد با بقیه ی مواد تشکیل دهنده یک ماده سرطان زا به  نام نیتروسیدانول آمین (NDEA) که از راه پوست جذب می شود واکنش نشان میدهند.

اسپیناس شیمی
مرجع فروش مواد اولیه شیمیایی
شما می‌توانید لیست مواد شیمیایی موجود را از وبسایت استعلام بگیرید.
برای ثبت سفارش و یا مشاوره میتوانید با کارشناس مربوطه 09129495344 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید.

 

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...