نیترات سدیم (Sodium nitrate) یا شوره شیلی دارای فرمول شیمیایی NaNO3 و نمک نیترات معدنی سدیم بوده است، که به عنوان کود استفاده می شود.
جالب است بدانید که این ماده یک ترکیب پر استفاده در گرید های مختلف صنعتی ، خوراکی و آزمایشگاهی بوده است و دارای دو حالت نیترات سدیم صنعتی و همچنین نیترات سدیم آزمایشگاهی وجود داشته است. در واکنش های مختلف در اندازه های صنعتی برای تولید کردن کودها ، انواع پیروتکنیک ها، تعداد بسیاری از شیشه و سفال و همینطور بمب های دود به نام یک ماده نگهدارنده مخصوصا گوشت کاربرد داشته است.
جالب توجه است که نیترات سدیم دارای قابلیت انحلال در الکل را داشته است و به مقدار کم در پیریدین محلول میباشد و در استون به طور کامل نامحلول بوده است.لازم به گفتن این نکته است که این ترکیب شیمیایی حلالیت بسیار قابل توجهی درهیدرازین و آمونیاک دارد. همچنین قابل توجه است که سدیم نیترات غیر قابل احتراق میباشد ولی سوختن مواد قابل احتراق را سریع می کند. اگر مقدار بسیار زیادی از این ماده در آتش سوزی درگیر شود، احتمال دارد یک انفجار ایجاد شود.
از ویژگی های این ترکیب شیمیایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای شکل ظاهری پودر سفید بوده است.
- وزن مولکولی این ماده 994/84 گرم بر مول میباشد.
- .لازم به توجه است که این ترکیب جاذب الرطوب است.
- از دیگر مزایایی که دررابطه با این ترکیب شیمیایی بسیار حائز اهمیت می باشد ، می توان به نقطه ذوب و جوش این ترکیب که هر دو 308 درجه سانتی گراد میباشد، اشاره کرد.
لازم به گفتن این نکته است که به دلیل قیمت مناسب نیترات سدیم، دسترسی آسان به آنیون نیترات (NO3−) وجود دارد.
کاربرد های نیترات سدیم:
- یکی از اصلی ترین استفاده های نیترات سدیم می توان به کاربردن این ماده شیمیایی در انواع کودهای شیمیایی اشاره کرد.
- این ماده نقش مهمی در پزشکی، جهت درمان کردن نارسایی قلبی و بیماری های آن و همینطور کم شدن فشار خون به کار میرود.
- از نیترات سدیم به نام یک ماده افزودنی استفاده می شود، که بیشتر جهت نگهداری از انواع مختلف گوشت ها همچون گوشت قرمز ، گوشت مرغ و ماهی کاربرد دارد.
- میتوان گفت این ترکیب افزودنی دارای توانایی تثبیت کنندگی رنگ مواد غذایی بوده است.
نکات ایمنی لازم در برخورد با سدیم نیترات:
- نیترات سدیم شمل ترکیبات سمی بوده است که می تواند برای انسان خطراتی را به وجود آورد.
- در هنگامی که با چشم برخورد داشته باشد ، می بایست چشم فرد را با آب ولرم شست و شو دهید و سپس به مراکز درمانی مراجعه کنید .
- اگر نیترات سدیم در تماس پوست قرار گیرد، ممکن است باعث سوختگی و قرمزی پوست شود . در هنگام به وجود آمدن این چنین اتفاقی لازم است فورا لباس فرد را از بدنش جدا کنید ، سپس با آب فراوان پوست را بشویید و فورا به پزشک مراجعه کنید.
- همچنین تنفس مقادیر زیادی از گازهای صاعد شده از این ترکیب شیمیایی، می تواند تنفس فرد را مختل سازد و آسیب های جدی به دستگاه تنفسی فرد وارد کند . در صورتی که فرد نیترات سدیم را تنفس کند، سریع فرد را به مراکز پزشکی منتقل کنید .
- اگر فرد نیترات سدیم را ببلعد، او را به سرعت به بیمارستان انتقال دهید و در این مدت به او اجازه ندهید که استفراغ کند .
اسپیناس شیمی
مرجع فروش مواد اولیه شیمیایی
شما میتوانید لیست مواد شیمیایی موجود را از وبسایت استعلام بگیرید.
برای ثبت سفارش و یا مشاوره میتوانید با کارشناس مربوطه 09129495344 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید.
دیدگاه خود را بنویسید