امروزه مواد شیمیایی در همه جا حضور دارند و کاربرد این مواد نقش مهمی در زندگی بشر ایفا میکند. مواد شیمیایی علاوه بر کاربردهای فراوانی که در زندگی ما دارند ممکن است ضرر نیز داشته باشند. بهترین راه استفاده از مواد شیمیایی آشنایی کامل با آنها است. امروز و در این مقاله ما یک نوع ماده شیمیایی به اسم کلروفروم را بررسی میکنیم.
کلروفروم
امروزه مواد شیمیایی در همه جا حضور دارند و کاربرد این مواد نقش مهمی در زندگی بشر ایفا میکند. مواد شیمیایی علاوه بر کاربردهای فراوانی که در زندگی ما دارند ممکن است ضرر نیز داشته باشند. بهترین راه استفاده از مواد شیمیایی آشنایی کامل با آنها است. امروز و در این مقاله ما یک نوع ماده شیمیایی به اسم کلروفروم را بررسی میکنیم.
کلروفروم چیست؟
کلروفرم گازی بیرنگ میباشد که دارای فرمول شیمیایی CHCL3 است. کلروفروم بویی بسیار تند و زننده دارد و بخار آن سمی و بسیار خطرناک است و تنفس طولانی آن میتواند کشنده باشد. این ماده از ترکیب استون و اتانول از طریق اثر پودر سفید کننده کلر (هیپوکلریت کلسیم) تولید میشود. کلروفرم برای اولین بار توسط سه دانشمند با یک روش مشترک همزمان بدست آمد که اولین کسی که این ماده را کشف کرد فردی به نام اوژن میباشد. این ماده در گذشته به عنوان ماده بیهوشکننده استفاده میشد.
کاربردهای کلروفرم
اصلیترین کاربرد این ماده استفاده در ساخت مبرد HCFC-22 است. در گذشته این ماده به عنوان حلال یا حلال استخراج برای چربی، روغن، گریس، رزین، لاستیک، پنیسیلین، ویتامینها، چسبهای مورد استفاده در ساخت ابریشم مصنوعی و … استفاده میشد.
کاربردها در صنعت دارویی:
در گذشته محصول فوق به عنوان ماده بیهوشکننده استفاده فراوان داشت که امروزه با مواد کم خطرتر جایگزین شده است. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از این ماده در مواد غذایی، داروها، مواد آرایشی و بهداشتی و محصولات بسته بندی را ممنوع اعلام کرده است. البته این قانون شامل مواردی که در آن کلروفرم به عنوان حلال فرآیندی در تولید دارو استفاده میشود و یا هنگامی که به عنوان محصول جانبی در ساخت داروها تولید میشود، نمیشود. این ماده هنوز هم به عنوان بیحسکننده موضعی و حلال در برخی از فعالیتهای دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی این ماده در صنایع دارویی به منظور خالصسازی و استخراج به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.
از مادهی فوق میتوان در استخراج آنتی بیوتیکها، ویتامینها و طعمدهندهها استفاده نمود. این ماده شیرینکنندگی زیادی (حدود 40 برابر بیشتر از شکر) دارد. به دلیل خاصیت تشکیندهندگی درد در دهانشویهها، خمیر دندانها و داروهای ضددرد استفاده میشود.
تری کلرومتان به عنوان حلال برای ید ، آلکالوئیدها ، چربیها و برخی مواد دیگر استفاده میشود.
کاربرد های آزمایشگاهی:
کلروفرم برای نگهداری نمونههای آلی و بیولوژیکی به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. ترکیب فوق مانع از پوسیدگی و خرابی نمونهها میشود و در آزمایشگاه برای استخراج DNA نیز استفاده میگردد.
خطرات کلروفرم
کلروفرم از خطرناکترین هیدروکربنهای کلردار فرار میباشد که تنفس و تماس آن با پوست انسان سبب بروز مشکلات زیادی خواهد شد. برخی از این آسیبها شامل بیهوشی، توقف ضربان قلب و… میباشد.
کلروفرم چربی پوست را میشوید و باعث تحریک کردن پوست و صدمه به آن خواهد شد. از علایم تماس با آن میتوان به سردرد، تهوع، احساس مستی، خستگی، گیجی، اضطراب، التهاب، افت تنفس و… اشاره نمود.
اگر کلروفرم به چشم پاچیده شود موجب سوزش و سرخ شدن چشمها میشود و تماس طولانی مدت آن با پوست باعث بروز زخم خواهد شد. دوز متوسط کشنده کلروفرم برای یک فرد بالغ در حدود 45 گرم تخمین زده شده است.
اسپیناس شیمی
مرجع فروش مواد اولیه شیمیایی
شما میتوانید لیست مواد شیمیایی موجود را از وبسایت استعلام بگیرید.
برای ثبت سفارش و یا مشاوره میتوانید با کارشناس مربوطه 09129495344 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید.
دیدگاه خود را بنویسید