اسید سیتریک خشک چیست؟

یکی از اسید های معروف و پر کاربرد است این ترکیب شیمیایی یک اسید ضعیف بوده و دارای فرمول در بسیاری از مرکبات از جمله پرتغال پیدا میشود و همینطور میتوان گفت جوهر لیمو در اصطلاح اسید سیتریک خشک میباشد. جالب است بدانید یکی از کشورهای تولید کننده این ماده کشورچین بوده و از بزرگترین کشورهای صادرکننده این ترکیب به جهان است.این ماده ازجمله مواد اولیه آریشی و بهداشتی و همچنین مواد اولیه شیمیایی صنایع است.

                                                       

 

اسید سیتریک چند نوع میباشد؟

این ترکیب دارای دونوع به نام اسید سیتریک خشک ( اسید سیتریک آنهیدروز) و اسید سیتریک آبدار( هیدراته) میباشد، این ماده در لیموترش و پرتقال وجود داشته و تفاوت این دو ترکیب تنها در آبدار و بدون آب بودن آن نمیباشد.

تفاوت اسید سیتریک خشک و آبدار شامل موارد زیرمیباشد:

  • اسید سیتریک خشک دارای فرمول شیمیاییC6H8O7 می باشد ولی اسید سیتریک آبدار دارای فرمول شیمیایی اسید سیتریک آبدار C6H8O7.H2Oاست.
  • از نظر شکل ظاهری دانه های اسید سیتریک خشک بصورت کریستالی است ولی دانه های اسید سیتریک آبدار به شکل پودری است.
  • و آخرین تفاوت در روش تهیه این دو اسید،  در دمای آبی بوده که این ترکیب را با آن تولید می کنند، به این صورت که اسید سیتریک آبدار از تبلورآب سرد و در مقابل اسید سیتریک خشک از تبلور آب گرم تشکیل میشود.

کاربرد اسید سیتریک خشک

  • اسیدهای سیتریک تولیدی، یکی از رایج‌ترین افزودنی‌های غذایی در جهان هستند بنابراین میتوان گفت این ترکیبات در صنایع غذایی کاربرد ویژه ای دارد.
  • این ماده برای افزایش اسیدیته، افزایش طعم و ماندگاری مواد مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • از اسید سیتریک ها در صنعت برای حل مشکل زنگ زدگی فولاد استفاده می شود. این اسید می تواند یک جایگزین مناسبی برای اسید نیتریک در انفعال فولاد ضد زنگ باشد.
  • اسید سیتریک خشک در صنعت داروها و مکمل‌های غذایی جزء اصلی میباشد و برای کمک به تثبیت شدن و نگهداری مواد فعال به داروها اضافه می‌شود همچنین از این ترکیب برای پوشاندن طعم داروهای جویدنی و مبتنی بر شربت کاربرد دارد.
  • این ترکیبات در بسیاری از نوشابه‌ها، آب‌میوه‌ها، نوشیدنی‌های پودری، آب‌نبات، غذاهای منجمد و در بعضی از محصولات لبنی وجود دارند. در حالت کلی میتوان گفت اسید سیتریک آبدار در مایعات کاربرد گسترده ای دارد.
  • از این ترکیب در صنایع آرایشی به عنوان صابون دست، شستشوی بدن، پاک کننده های ناخن، شامپوها و برخی دیگر از محصولات آرایشی یافت می شود.
  • یکی از کاربرد های اسید سیتریک خشک به عنوان نگهدارنده جهت تهیه کنسرو و به عنوان طعم دهنده برای متعادل نمودن مزه ها میباشد.
  • اسید سیتریک باعث لایه برداری پوست میشود و درنتیجه منافذ پوست را باز می کند و باعث پاک شدن سلول های مرده پوست از روی سطح پوست میشود. این ترکیب به دلیل رشد جدید پوست جدید از هرگونه لکه های پیری، جای جوش و لکه ها جلوگیری و میتواند از بین ببرد.
  • در تنظیم کردن اسیدیته لوازم آرایشی ازجمله: کرم ها، ژل ها و مایعات از اسید سیتریک استفاده میشود به دلیل اینکه اثر قلیایی آن را کاهش دهد.
  • اسید سیتریک خشک را بعضی ازاوقات برای محافظت در مقابل یک بیماری نادر ولی بسیار جدی بنام بوتولیسم که شامل باکتری کلستریدیوم بوتولینوم تولیدکننده سم بوده است به میوه‌ها و سبزی‌های کنسرو شده اضافه می‌شود.
  • این ماده درلحیم کاری به صورت محلول غلیظ در آب یا به صورت خشک  بسیار عالی و کاربردی میباشد.

                                                     

نکات ایمنی اسید سیتریک خشک

  • جالب توجه است که تعدادی از افراد که به مرکبات آلرژی مبتلا هستند بعد از خوردن غذا یا نوشیدنی های تهیه شده با مرکبات خام علائم آلرژی را تجربه می کنند.
  • این ماده درزمانیکه مجاورحرارت باشد میتواند باعث اشتعال شود و در هنگام سوختن میتواند  گازهای سمی ومحرکی آزاد کند و خطرناک باشد.
  • استفاده از اسید سیتریک خشک دارای عارضه هایی برای پوست میباشد ازجمله حس سوزن‌سوزن شدن، سوزش جزئی و قرمزی موقت میباشد همچنین تماس این ماده با چشم داری اثراتی در محدوده ی تحریک چشم و آسیب های جدی در حد نابینایی میباشد لازم است بدانید در هنگام تماس با چشم به سرعت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه چشم خود را با آب ولرم یا آبنمک بشورید.

اسید سیتریک را از کجا بخریم؟

شما میتوانید با تماس با فروشگاه اینترنتی اسپیناس شیمی این محصول را با بهترین کیفیت به سراسر کشور سفارش دهید. درضمن میتوانید از این فروشگاه تمامی محصولات شیمیایی را با نازل ترین قیمت خریداری فرمائید. جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق راه هایی ارتباطی موجود در سایت با گروه اسپیناس شیمی در تماس باشید.

اسید سیتریک خشک

اسید سیتریک خشک به صورت پودری سفید رنگ است که آن را با نام جوهر لیمو نیز می‌شناسند. این ماده همانند بلوری غیر شفاف و بی‌بو است که مزه ترش دارد. اسید سیتریک خشک اشتعال پذیر است و به عنوان یک اسید عالی در بسیاری از صنایع می‌توان از آن استفاده کرد. چنین ترکیباتی در صنعت غذا و دارو نقش مهمی ایفا می‌کند.

چرا که به عنوان یک نوع نگهدارنده از آن استفاده می‌شود. به دلیل ترش مزه بودن و البته مطبوع بودن مزه آن برای طعم‌دار کردن و ترش کردن محصولات غذایی و نوشیدنی‌ها از این ماده در صنایع تولیدی آبنبات، نوشابه، آبلیمو، نوشیدنی و حتی لواشک استفاده می‌کنند.

امروزه از اسید سیتریک خشک برای تولید مربا، سرکه، نوشابه، شکلات، بیسکویت و حتی کیک نیز می‌توان استفاده نمود. حجم کاربرد بالای اسید سیتریک خشک باعث استقبال زیاد این ماده در بازار شده است.

نقش نگهدارندگی این ماده و طعم‌دار کردن آن باعث شده تا در بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنی‌ها بتوان به راحتی از آن استفاده کرد. برای تنظیم اسید  نقش مهمی دارد و یک طعم دهنده و نگهدارنده مطبوعی است.

چنین ترکیباتی خاصیت براق کنندگی دارند و یک بوبر آروماتیک نیز محسوب می‌شوند. امروزه برای آبکاری مس نیز می‌توان از آن استفاده نمود. اما عمده کاربرد آن در تولید مواد آرایشی، انواع شوینده، مواد بهداشتی، خوراکی حیوانات و در صنعت چاپ و رنگ است. این نگهدارنده مواد غذایی طبیعی  از رشد باکتری و قارچ نیز در شرایط مختلف جلوگیری می‌کند.

با استفاده از چنین ترکیباتی ماندگاری مواد غذایی افزایش می‌یابد و دیرتر فاسد خواهند شد. در مواد آرایشی و بهداشتی و مواد شوینده نیز کاربرد نگهدارندگی بالا دارند. این اسید سیتریک را می‌توانید در بسته‌های چند کیلوگرمی به تناسب نوع کاربرد خود تهیه کنید؛ اما هنگام خرید حتماً به کیفیت بسته‌بندی آن توجه داشته باشید.

تفاوت اسید سیتریک خشک و آبدار

اسید سیتریک خشک و آبدار هر دو یک ماده مخصوصی هستند که به عنوان نگهدارنده می‌توان در صنایع مختلف از این دو استفاده کرد. با بررسی تفاوت اسید سیتریک خشک و آبدار می‌توانید به این نتیجه برسید که کدام یک از انواع اسید سیتریک‌ها را برای چه نوع کاربردی می‌توان استفاده نمود.

 ماده اسیدیک خود به عنوان یک نوع اسید عالی ضعیف شناخته می‌شود که به صورت آبدار و خشک می‌توان آن را تهیه کرد. این دو ماده از نظر روش تولید و پیوند مولکول آب با اسید با یکدیگر تفاوت دارند. در اسید سیتریک خشک مولکل آب نیست؛ اما در نوع آبدار آن یک مولکول آب وجود دارد که به اسید متصل می‌باشد.

 فرمول شیمیایی این دو با یکدیگر متفاوت است و جرم مولی مختلفی نیز دارد. جرم مولی اسید سیتریک خشک ۱۲.۹۲ و جرم مولی اسید سیتریک آبدار ۱۳۸.۲۱۰ گرم بر مول می‌باشد.

این دو از نظر شکل ظاهری و روش تولید نیز کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. اسید سیتریک خشک به روش کریستالیزاسیون آب گرم به تولید می‌رسد اما نمونه آبدار آن توسط کریستالیزاسیون آب سرد تولید می‌شود.

کاربرد این دو نیز کاملاً با یکدیگر متفاوت است. این دو به صورت خوراکی و صنعتی به عنوان افزودنده در مواد غذایی پاک کننده‌ها و مکمل‌های غذایی استفاده می‌شوند. معمولا اسید سیتریک خشک به منظور افزایش طعم و نگهدارنده مواد و افزایش اسیدیته آنها قابل استفاده است.

اسید سیتریک آبدار به دلیل ترش مزه بودن بیشتر برای انواع نوشیدنی‌ها و آبمیوه‌های ترش مزه قابل استفاده هستند. از نظر شکل ظاهری این دو به صورت خشک و مایع به تولید می‌رسند اما این تنها تفاوت آنها نیست؛ از نظر نوع بسته‌بندی نیز این دو اسید سیتریک با یکدیگر تفاوت دارند.

اسید سیتریک خشک را در بسته‌های کارتونی عرضه می‌شود؛ اما اسید سیتریک مایع حتماً باید در داخل بطری‌های مخصوصی قرار بگیرد.

اسید خشک صنعتی

اسید خشک صنعتی همان اسید سیتریک خشک در گرید صنعتی است؛ چرا که اسید سیتریک در دو گرید صنعتی و خوراکی به تولید می‌رسد. البته اسید خشک صنعتی نیز در دو نوع خشک و آبدار تولید می‌شود که خاصیت نگهدارندگی و طعم ترش دارد و به همین سبب در بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنی‌ها از آنها استفاده می‌کنند.

اسید خشک صنعتی نیز در دسته‌بندی اسید عالی قرار می‌گیرد و حتی در برابر ویروس و باکتری‌ها نیز مقاومت بسیار بالایی دارد. اسید سیتریک یا جوهر لیمو توسط جابربن حیان در قرن هشتم کشف شد. این ماده از مرکبات به طور طبیعی استخراج می‌شد؛ اما استخراج آن به صورت طبیعی مقرون به صرفه نبود.

از این رو در سال ۱۹۷ جیمز کوری دانشمند آمریکایی توانست آن را از طریق نوعی قارچ تولید کند. اسید سیتریک صنعتی در حوزه‌های مختلفی صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معمولاً در صنعت کشاورزی، دارویی، آرایشی و غیره می‌توان از اسید سیتریک صنعتی استفاده نمود. این ماده بی‌رنگ متبلور شده در دمای اتاق به صورت پودر است و معمولاً نوع صنعتی خشک را برای پاکسازی دیگ‌های بخار می‌توان مورد استفاده قرار داد.

برای از بین بردن دی اکسید گوگرد از سوخت گاز کارخانه برق نیز می‌توان از محلول بافری اسید نیز استفاده کرد. این ترکیبات شیمیایی دارای آسترهایی هستند که با الکل در محدوده گسترده‌تری شناخته می‌شوند. در واقع این آسترها یک نوع نرم کننده غیر سمی هستند که می‌توان در صنعت پلاستیک سازی نیز از آنها استفاده نمود.

درصد خلوص این ماده ۹۸ تا ۹۹ درصد می‌باشد. معمولاً هم در میوه‌هایی چون لیمو، لیمو ترش سبز، پرتقال، نارنگی و گریپ فروت می‌توان آن را یافت.

اسید سیتریک صنعتی

اسید سیتریک صنعتی به عنوان کاربردی‌ترین و مهم‌ترین اسیدهای عالی شناخته می‌شود. این نوع اسید با کمک تخمیر غوطه‌وری از منابع مختلف به تولید می‌رسد. در تمامی صنایع مختلف دوز مصرف اسید سیتریک متفاوت است و نمی‌توان به دور از استانداردها از آن‌ها کرد.

در صنعت مواد غذایی معمولا ۷۰ درصد، در صنعت شیمیایی ۱۱ درصد، در صنعت دارویی ۱۲ درصد ،در صنعت چرم ۴ درصد، در صنعت آرایشی‌ و بهداشتی ۲ و دیگر صنایع یک درصد می‌توان از آن استفاده نمود. به عنوان یک ماده اسید در ساخت انواع مایعات، ژل و کرم می‌توان از آن استفاده کرد.

برای برطرف کردن زنگ زدگی از فولاد نیز کاربرد دارد. اسید سیتریک صنعتی کاربرد صنعتی نیز خواهد داشت و در دو نوع خشک و آبدار می‌توانید آن را تهیه کنید. این ماده بی‌رنگ در دسته کربوکسیلیک اسید قرار می‌گیرد. این نوع اسید ضعیف در صنعت غذا، کشاورزی و دیگر صنایع بیشترین کاربرد را دارد.

معمولا در صنایع مختلف در بخش تولید از اسید سیتریک صنعتی به عنوان یک ماده تمیز کننده استفاده می‌کنند. حتی در صنعت داروسازی نیز شاهد ایفای نقش آن هستیم. خاصیت اتصال به فلزات سخت آب را دارد و به همین سبب در تولید شوینده‌ها نیز می‌توان از آن استفاده نمود.

قدرت تمیز کنندگی شوینده‌ها بیشتر به سبب به کارگیری اسید سیتریک است. کف شوینده‌ها با استفاده از اسید سیتریک بیشتر می‌شود. در صنعت داروسازی این ماده به منظور تنظیم اسیدیته محصولات آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد. حتی یک نوع ضدعفونی کننده شناخته می‌شود که برای تولید بسیاری از مواد ضدعفونی کننده نیز می‌توان از آن استفاده کرده و برای فلزات نیز خاصیت ضد زنگ دارد.

انواع اسید سیتریک

اسید سیتریک یا جوهر لیمو جزو اسیدهای عالی محسوب می‌شود که در برخی از میوه‌ها می‌توان آن را یافت. این ماده دارای انواع مختلفی است  که هر یک از آنها دارای ویژگی‌های منحصر به فردی می‌باشند. این ترکیبات نیز همانند دیگر انواع مواد و ترکیبات شیمیایی در گرید‌های صنعتی و خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 اما انواع اسید سیتریک در دو نوع خشک و آبدار در بازار وجود دارد. این بلورهای سفید جامد در دمای ۱۵۰ درجه سانتیگراد ذوب می‌شوند اما نقطه جوش آنها در دمای ۱۷۳ درجه سانتیگراد است. حلالیت آنها ۵۰ درجه سلسیوس در آب می‌باشد و دارای ویژگی‌های منحصر به فردی هستند.

اسید سیتریک آبدار نوعی از انواع اسید سیتریک محسوب می‌شود که از اسیدهای مهم و پرکاربرد در زمینه‌های مختلف است. نوع آبدار اسید سیتریک ضد باکتریایی می‌باشد و ویژگی‌های آنتی اکسیدانی دارد.

در صنعت غذا به عنوان یک تنظیم کننده اسیدیته برای ماندگاری بیشتر و حتی بهبود عملکرد بسته‌بندی می‌توان از آن استفاده نمود. اسید سیتریک خشک نیز در صنعت غذا، بهداشت و... کاربرد بسیار زیادی دارد؛ در واقع به عنوان یک ماده افزودنی و تمیز کننده بازی در بسیاری از صنایع نقش مهمی ایفا می‌کند.

 حتی در دستگاه‌های خنک کننده نیز می‌توان از چنین ترکیباتی استفاده نمود. این ماده به عنوان یک اسید ضعیف است که در صنعت غذایی بیشتر از هر صنعت دیگری ایفای نقش می‌کند. نوع آبدار اسید سیتریک در آبمیوه‌ها و تمامی مایعات که نیاز به مزه ترشی دارند، استفاده می‌شود؛ اما نوع خشک آن از آب داغ متولور شده است.

 این دو اسید سیتریک خود در گریدهای خوراکی و صنعتی هستند که هر یک با درصد خلوص و غلظت‌های متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

قیمت اسید سیتریک خشک

یکی از نکات مهمی که همه ما به هنگام خرید اسید سیتریک خشک به آن توجه داریم، قیمت است. قطعاً با توجه به اوضاع نابسامان کنونی بازار، قیمت اسید سیتریک خشک نیز برای شما اهمیت دارد.

از این رو برای خرید به مراکزی مراجعه می‌کنید که به آنها اعتماد کاملی داشته باشید. خرید از دست واسطه‌ها باعث می‌شود تا شما محصول مورد نظر را با قیمت بسیار بالایی تهیه کنید و البته ممکن است به کیفیت اصل آن نیز دسترسی نداشته باشید.

کاربرد فراوان اسید سیتریک خشک باعث شده تا فروشندگان و البته تولید کنندگان بسیار زیادی در بازار به رقابت با یکدیگر بپردازند.

قطعاً که سطح کیفیت و قیمت اسید سیتریک خشک در هر مجموعه با یکدیگر متفاوت نیست. از این رو می‌توان مجموعه اسپیناس شیمی را به عنوان یکی از برترین شرکت‌های توزیع کننده انواع مواد شیمیایی به ویژه اسید سیتریک خشک دانست.

محصولات این مجموعه هم کیفیت عالی و هم قیمت مقرون به صرفه‌ای دارند. همانگونه که مستحضرید، کیفیت و قیمت دو فاکتور وابسته به یکدیگر هستند؛ هر چقدر کیفیت بالا باشد قطعاً قیمت بالاتری نیز خواهد داشت.

 محصولات شرکت اسپیناس شیمی نیز دارای بالاترین کیفیت در بازار هستند و قیمت آن اما مقرون به صرفه‌تر می‌باشد. بر اساس سطح کیفیت، وزن خرید، نوع بسته‌بندی، روش خرید و حتی نوع مرکز فروش قیمت‌ها متفاوت است.

 اما در صورتی که از مجموعه اسپیناس شیمی اقدام به خرید اسید سیتریک خشک کرده‌اید، نگران قیمت‌ها و کیفیت اصل نباشید. قیمت در این مجموعه به زیر قیمت بازار است و مستقیماً بدون واسطه به کیفیت اصل محصولات این مجموعه دسترسی دارید.