پکتین نوعی فیبر است که منشأ طبیعی دارد و در برخی میوه‌ها و سبزیجات یافت می شود و عمده‌ترین کاربرد‌های آن در صنایع دارویی و غذایی می باشد.

این ماده که پلی ساکاریدی محلول با زنجیره‌هایی طولانی از قند‌های هضم نشدنی است، تحت حرارت منبسط شده و به ژل تبدیل می‌شود

حالت ژل مانند پکتین باعث شده تا از این ماده در صنایع غذایی به عنوان یک عامل غلیظ کننده ایده آل برای تهیه انواع مربا و ژله استفاده شود. از حالت فیزیکی ویژه این ماده علاوه بر صنایع غذایی، در صنایع دارویی نیز استفاده می‌شود؛ چرا که خاصیت ژل مانند این ترکیب در دستگاه گوارش ما فواید بی شماری را برایما فراهم می آورد.

منابع اصلی پکتین کدام اند؟

همانطور که گفته شد، پکتین منشأ کاملاً طبیعی دارد و در حقیقت یکی از مهم‌ترین ترکیبات موجود در دیواره سلولی گیاهان می‌باشد. این ماده یک پلیمر قندی-اسیدی بوده که حاوی ترکیباتی همچون نمک‌های سدیم، پتاسیم، آمونیوم و گالاکتورونیک اسید می‌باشد.

همه میوه‌ها و گیاهان حاوی پکتین هستند اما درصد وجود این ماده در آن ها متفاوت است و برخی از آن‌ها مقدار بیشتری از این فیبر را در خود دارند. اصلی‌ترین منابع غنی از پکتین میوه جات و سبزیجاتی از جمله سیب، مرکبات، گلابی، انگور، زیره، هویج، گیلاس و توت فرنگی می‌باشند.

چگونگی استخراج پکتین

صنعتگران برای تولید پکتین از مواد اولیه‌ای همچون پوست خشک مرکبات و تفله های میوه هایی همچون سیب یا چغندر قند استفاده می کنند که هر دو این مواد اولیه به راحتی توسط کارخانه‌های تولید آب میوه قابل تهیه می‌باشند.

با اضافه کردن اسید رقیق و داغ با PH بین ۱.۵ تا ۳.۵ به مواد اولیه گفته شده، می‌توان فرآیند استخراج پکتین را آغاز کرد. با ادامه این فرآیند زنجیره پیچیده و مستحکم پکتین ضعیف شده و کم کم به حالت محلول در می‌آید.

بعد از مرحله فیلتر کردن و غلیظ کردن، ماده نهایی را با اتانول یا ایزوپروپانول مخلوط می‌کنند تا پکتین رسوب کند. ترکیب نهایی را با الکل شستشو داده و خشک می‌کنند و در نهایت مواد جانبی را به آن می‌افزایند که این مواد باعث تفاوت انواع پکتین های موجود در بازار می‌گردند.

کاربرد‌های پکتین در صنایع غذایی چیست ؟

مهم‌ترین و رایج ترین کاربرد پکتین در صنایع غذایی می‌باشد و تولید کنندگان فعال در این حوزه نیز از این ماده به عنوان یک عامل غلیظ کننده، پایدار کننده و امولسیفایر استفاده می‌کنند.

از آنجایی که این ماده فاقد هرگونه چربی و کالری است، ماده افزودنی کاملاً سالمی به شمار می آید و استفاده از آن برای تولید مواد غذایی بلا مانع می‌باشد.

استفاده از این ماده برای تهیه انواع مربا، مارمالاد و ژله بسیار رایج بوده و قوام و خاصیت ژلی خوبی به این فرآورده ها می‌بخشد. گاهی اوقات نیز تولید کنندگان صنایع غذایی پکتین را با شکر و مقداری اسید سیتریک مخلوط می کنند و آن را به عنوان شکر مربا و یا به صورت پودر آماده برای تهیه مربای خانگی عرضه می‌کنند.

به غیر از موارد گفته شده از پکتین در تهیه برخی از نوشیدنی‌ها و آب میوه‌ها، ماست و محصولات پخت شده‌ای مثل شیرینی نیز استفاده می‌کنند تا حس بهتر و دلنشین‌تری در دهان ایجاد شود.

اسپیناس شیمی
مرجع فروش مواد اولیه شیمیایی

شما می‌توانید لیست مواد شیمیایی موجود را از وبسایت استعلام بگیرید.

برای ثبت سفارش و یا مشاوره میتوانید با کارشناس مربوطه 09129495344 تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام دهید.

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...